Liona op reis in Indonesië - een eigen mening is belangrijk

Waarom het hebben van een unieke, eigen mening zo belangrijk is

Uniek zijn gaat niet over een wedstrijd ‘zo opmerkelijk mogelijk zijn’ en zoveel mogelijk opvallen, maar vooral over jezelf zijn en je eigen mening erop nahouden. En ja, soms vinden andere mensen dat niet normaal of opmerkelijk. Dat hoort er bij! Maar wat is daar nou eigenlijk zo erg aan?

‘Normaal’ of ‘de standaard’ is iets wat alleen leeft in onze gedachten. Het staat niet in steen gebeiteld. Bovendien verandert dit ook continu. Denk maar eens aan fashion trends die komen en gaan. Het ene moment wordt een oversized sweater vooral gezien als onverzorgd en slordig en het andere moment is het hip. En naarmate meer mensen het gaan dragen wordt het dus als normaal beschouwd. Uiteraard is ook dat niet voor eeuwig. Uiteindelijk houdt de trend op en als jij jaren later nog steeds in die oversized sweater loopt ben je niet ‘normaal’.

Leestip    in deze blog legt Lizette je uit waarom je van nature vaak bereid bent om je eigen mening en gedrag aan te passen aan wat anderen typeren als ‘normaal’. Ze vertelt je ook waarom je juist wel wat brutaler mag zijn!

Ik ben niet ‘normaal’

Zelf merk ik dat mijn perceptie op wat ik ‘normaal’ vind vaak niet op één lijn ligt met de mensen uit de omgeving waar ik vandaan kom. Ik kom uit een klein dorpje in Noord-Holland en op het platteland zijn mensen over het algemeen vaak wel iets conservatiever.

Mijn persoonlijke eigenschappen als nieuwsgierig, leergierig en kritisch, zorgen ervoor dat ik een sterke eigen mening en perceptie heb op bepaalde dingen. Daarnaast heeft het er denk ik ook mee te maken, dat ik de afgelopen jaren veel heb gereisd en dus veel verschillende invloeden binnen krijg. Mijn wereldbeeld is door het reizen vergroot, waardoor ik anders naar dingen ben gaan kijken. (En dan wil ik nog even benadrukken dat dit dus gaat om reizen die ik alleen heb gemaakt en met een open-mind ben aangegaan.) 

Liona op reis in de rijstvelden van Bali. "Ik vind het hebben van een eigen mening super belangrijk"

Als soloreiziger laat je je thuis echt even goed achter je! Het maakt vrij denken makkelijker.

Begrijp me niet verkeerd, thuis is het goed, maar soms zijn bepaalde dingen ergens anders gewoon leuker, beter, creatiever of vrijer en daar kom je dus alleen achter als je je openstelt voor nieuwe ideeën en gedachtegangen.

Vervelende discussies

Meningsverschillen kunnen leiden tot discussies en discussies kunnen nog wel eens leiden tot vervelende situaties. Daarom proberen veel mensen deze situaties vaak te vermijden door zich aan te passen aan de mening van anderen. En dat begrijp ik ook wel. Het is natuurlijk veel makkelijker om het wél met iemand eens te zijn. In dat geval hoeft er niet gediscussieerd te worden en ook voor de relatie met de ander is dit vaak veiliger. Maar een discussie hoeft niet altijd vervelend af te lopen en wat is nou een wereld zonder unieke meningen en gedachtes?

Provocatie en personal branding

In onze maatschappij hebben wij unieke eigen meningen en provocatie hard nodig. Provocateurs of ‘dwarsdenkers’ zorgen voor creatieve verandering en vooruitgang. We hebben deze mensen nodig, want zonder hen zal er stilstand ontstaan.

Goede provocateurs zijn niet negatief, maar willen juist een positief verschil maken.

Provoceren is tevens een interessante manier om je personal brand onder de aandacht te brengen. Hiermee bedoelen we dat je bepaalde dingen doet of zegt om reacties uit te lokken: ‘anders’ denken en doen dan de massa. Een succesvol personal brand is namelijk niet compleet zonder jouw persoonlijke, unieke gedachtes en meningen.

Voorbeelden van positieve provocateurs met een eigen mening

– Ricardo Semler

Een screenshot van het programma VPRO Tegenlicht, waar positieve provocateur Ricardo Semler werd geïnterviewd.

Een voorbeeld van iemand die van provoceren een gewoonte heeft gemaakt, is Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler. Veel mensen vinden zijn ideeën maar ‘raar’, terwijl hij met deze ideeën zijn jaaromzet heeft laten groeien van 4 naar 212 (!) miljoen. Als jij denkt dat je vaak out-of-the-box denkt, dan denkt topondernemer Ricardo Semler daar in ieder geval wel anders over. Hier een quote van deze inspirerende provocateur:

“We roepen al jaren dat we outside the box moeten denken. Maar hoe kunnen we outside the box denken, als ons hele leven is ingekaderd? We kunnen ons beter afvragen: kunnen we ook anders gaan denken inside the box? Een piano heeft ook maar 88 toetsen, terwijl het aantal combinaties van noten oneindig is.”

Zie in dit filmpje van VPRO Tegenlicht wat hij nou bedoelt met ons ‘ingekaderde leven’ of bekijk het complete interview hier.

– Arjen Lubach

Positieve provocateur Arjen Lubach van Zondag met Lubach
© Merlijn Doomernik / VPRO

Iets dichter bij huis, maar daarom niet minder inspirerend vind ik Arjen Lubach! Ik ben groot fan van het programma ‘Zondag met Lubach’. Arjen en zijn team weten iedere zondagavond weer 30 minuten te vullen met ijzersterke standpunten. Lastige onderwerpen weten ze op een makkelijke manier uit te leggen en het leuke is dat ze op een enorm grappige en satirische manier provoceren.

– TED Talks

Sprekers op TED talks hebben altijd vernieuwende ideeën en zijn op een positieve manier vaak ook provocerend. Wij bij P-Plan zijn groot fan van deze TED Talks en schreven er eerder ook een blog over. Een middagje TED talks bingewatchen, why not?!

Vind jij het hebben van een unieke eigen mening net zo belangrijk als ik? Laat je mening achter in een reactie!

Liona Appelman

Founder P-Plan | Freelance Grafisch vormgever

Met veel passie en plezier combineer ik mijn ervaringen en interesses in marketing en grafisch vormgeving met coaching en persoonlijke ontwikkeling. Het resultaat is P-Plan: een online cursus over Personal Branding.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reageer

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.