Instagram is één van de manieren om jouw personal brand in de markt te zetten. Het is heel makkelijk te gebruiken, maar dat betekent nog niet dat je zomaar Instafamous bent. Daarom heb ik voor P-Plan de tips op een rijtje gezet waarmee je jouw personal brand Instagram proof maakt.
We beginnen bij het begin: je gebruikersnaam. Zorg dat deze logisch en makkelijk te onthouden is. Tenminste, als je wilt dat anderen je kunnen vinden op Instagram. Voor je profielfoto is het vooral belangrijk dat je potentiële volgers hiermee een voorproefje geeft van wat ze kunnen verwachten op jouw profiel.
Tip! Wil je op bepaalde zoekwoorden gevonden worden via Instagram? Naast je gebruikersnaam kun je ook een naam invullen, dit is de naam bovenin je Instagram bio. Vul hier het onderwerp in van jouw personal brand, zodat jouw profiel in de zoekresultaten naar voren komt als hiernaar gezocht wordt.
Zorg voor een heldere Instagram bio
Je Instagram bio heeft een maximum van 150 tekens, maar ik sta er elke keer van te kijken hoeveel informatie je in die 150 tekens kunt laten zien. Het is soms even puzzelen, maar de truc zit in de juiste combinatie van verschillende elementen:
● Korte omschrijving van wie je bent en/of wat je doet
● Jouw meerwaarde voor potentiële volgers
● Zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden
● Emoticons die je bio zo visueel mogelijk maken
● Hashtag(s) die aansluit(en) bij jouw personal brand
● Call to action met een link naar je website of Facebookprofiel
Als je wilt en als het relevant is, kun je hier ook nog je contactgegevens aan toevoegen. Het is verder helemaal aan jou, en je personal brand, hoe je de balans tussen deze elementen bepaalt. Probeer verschillende varianten uit en kijk wat voor jou het best voelt.
Tip! Je kunt geen enters gebruiken via de Instagram app, maar wél als je inlogt via de website van Instagram.
Handig! Als je verschillende links in je Instagram bio wilt laten zien, is Linktree een easy solution. Via deze tool maak je één ‘verzamel link’ aan. Wanneer je volgers hierop klikken, worden ze doorverwezen naar een pagina met meerdere links. Zie het als een soort tussenstop om je Instagram bio zo overzichtelijk mogelijk te houden.
Een andere app waarmee je jouw ‘link-in-bio’ goed kunt aanpakken, maar dan mooier én met meer opties is: Milkshake. Je bouwt als het ware een mini website, onder het mom van YOLO: ‘You Only Link Once’. Een webdesigner inschakelen is niet nodig, dit kun je heel eenvoudig zelf!
Voorbeeld Linktree:
Linktree desktop screenshot
Voorbeeld Milkshake:
Denk na over een strategie
Nu de basis van je account staat, ga je aan de slag met het posten van content. Dat kun je puur op gevoel doen, maar voor de lange termijn is het een stuk lekkerder om een strategie achter de hand te hebben. Geen uitgebreid adviesrapport, maar beknopt het doel van jouw Instagram account. Geef bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen in je strategie:
● Wat maakt jou uniek?
● Wat wil je via Instagram laten zien?
● Wat wil je hiermee bereiken?
● Hoe ziet je doelgroep eruit?
● Waar liggen de interesses van je doelgroep?
● Wat is jouw meerwaarde voor je doelgroep?
Werk vanuit een moodboard
Bij je strategie hoort niet alleen de inhoud van je content, maar ook de uitstraling daarvan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om al je foto’s standaard van een wit kader te voorzien, of om elke keer dezelfde filters te gebruiken.
Experimenteer met verschillende foto apps om te kijken wat voor jou het lekkerst werkt en maak eerst wat proefversies van verschillende afbeeldingen. Als je tevreden bent met het resultaat heb je jouw eigen stijl gevonden. Hiermee creëer je rust in je Instagram feed.
Tip! Maak een moodboard in Pinterest met daarin een kleurenschema dat je wilt gebruiken voor jouw Instagram account. Dit kun je als inspiratie gebruiken tijdens het maken en bewerken van je foto’s.
Maak een contentkalender met ideeën voor posts die je via Instagram wilt delen. Als je hier vooraf over nadenkt, kun je de verschillende posts afwisselen en tegelijkertijd zorgen voor een duidelijke lijn in je berichten. Zo zorg je direct voor een professionele uitstraling.
Handig!Planoly is een visueel ingerichte app waarmee je Instagram berichten kunt maken en inplannen. Makkelijk, snel en hartstikke overzichtelijk. Je kunt Planoly trouwens ook in de desktopversie gebruiken, net wat voor jou handig is.
Laat je unieke zelf zien
Je personal brand heeft geen ingewikkelde marketingformules nodig. Integendeel zelfs. Jij bént jouw personal brand. Post daarom alleen foto’s en video’s over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn en die jij interessant vindt. Laat via Instagram zien wie je bent, waar je mee bezig bent en waar je bijvoorbeeld nog van droomt. Zo zorg je ervoor dat jouw Instagram account past bij jou als persoon en dat is precies waar personal branding om draait.
Maak ‘een persoonlijk zakelijk account’ en bouw een band op met je volgers
Als je Instagram ook voor je carrière gebruikt, bijvoorbeeld als ondernemer, is mijn advies om ‘een persoonlijk zakelijk account’ te maken. De balans tussen persoonlijk en zakelijk hoeft niet helemaal 50/50 te zijn, dat is helemaal afhankelijk van jouw Instagram doelstellingen.
Gebruik je Instagram vooral om je merk te promoten? Dan leg je de focus natuurlijk op jouw dienst of product, maar dan wel met een persoonlijke touch. Reageer op de reacties van je volgers en laat zelf ook reacties achter onder foto’s van anderen. Niet te standaard, maar persoonlijk en oprecht.
Inspiratie! Uitgeverij Blossom Books laat precies zien hoe je zo’n persoonlijk zakelijk account onderhoudt. In hun feed zie je vooral foto’s van boeken, maar via de omschrijvingen, reacties en hun Insta Stories zorgen ze voor genoeg interactie met hun enthousiaste groep volgers. Je vindt ze via @blossombooks.
Gebruik hashtags en geotags en maak je personal brand Instagram proof
Instagram is één van de weinige social mediakanalen waar hashtags écht werken. Als je zoekt op een hashtag, krijg je de volledige verzameling van alle posts met die hashtag. Mits ze met een openbaar profiel geplaatst zijn natuurlijk.
Datzelfde principe geldt voor geotags. Via een geotag kun je aangeven waar de foto of video gemaakt is, of waar jij je bevindt. Dit zorgt er niet alleen voor dat jouw posts gevonden kunnen worden wanneer gebruikers zoeken op een bepaalde hashtag of locatie, maar ook dat anderen je makkelijker kunnen reposten. Hashtags en geotags kunnen je op deze manier aan nieuwe volgers helpen.
Tip! Maak je eigen hashtag waarmee volgers je altijd kunnen vinden. Je gebruikersnaam is een goed voorbeeld van een potentiële hashtag.
Wil je weten hoe jouw personal brand een succes wordt met social media?
Dat lees je hier.
Sarah Koning
Sarah verslindt meer boeken dan ze in huis kwijt kan en doet er alles aan om een ander te helpen. Ze is gek op mooie teksten, maar is ook nooit te beroerd om er zelf eentje voor je te schrijven.
Reageer