Wanneer je persoonlijke doelen hebt gesteld, zoals de doelen voor je personal brand, dan is het tijd om de schouders eronder te zetten. Als je dit spannend vindt, of als het zelfs moeilijk en onhaalbaar lijkt voor je, hebben wij de oplossing voor deze negatieve gedachtes: visualiseren.
Wat is visualiseren?
Visualiseren is een krachtig hulpmiddel voor het realiseren van je plannen en dromen. Niet voor niets wordt deze techniek vaak toegepast in de sportwereld. Een handballende vriendin vertelde me laatst bijvoorbeeld over iets waar haar trainer altijd op hamerde; overtuiging. Als je voor doel staat en denkt: ‘Deze gaat er vast niet in’, is de kans namelijk veel groter dat je mist. Ben je er juist met elke vezel in je lijf van overtuigd dat dit een fantastisch doelpunt wordt, zul je zien dat je in veel gevallen nog gelijk krijgt ook. Het is belangrijk om te geloven in wie je bent en wat je doet, en dat geldt niet alleen op het handbalveld.
Visualiseren is niet zweverig, maar kan juist helderheid bieden. Door regelmatig je eigen succes te visualiseren, wordt je uiteindelijke doel namelijk een stuk specifieker!

‘Maar ik ben niet visueel ingesteld’
Ik begrijp het. Niet iedereen is even visueel ingesteld. Zelf weet ik goed hoe ik moet visualiseren, logisch ook, want ik ben grafisch vormgever. Maar voor iedereen geldt: leren visualiseren is simpelweg oefenen, oefenen, oefenen…
Geloof je nog niet in de kracht van visualisatie?
Overtuig jezelf. Ga op zoek naar voorbeelden, of lees er meer over via internet. Het is allesbehalve een verspilling van tijd en ook als je nog overtuigd moet worden, kun je de voordelen van visualisatie ervaren. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat visualisatie een positief effect heeft en een belangrijke rol speelt bij het behalen van je doelen.
Leestip Jantien geeft in haar blog antwoord op de vraag Waarom visualisatie zo krachtig is en heeft dit onderbouwd met interessante persoonlijke ervaringen.
Visualisatie tips
-
Gebruik meerdere zintuigen bij het visualiseren
Ben jij bijvoorbeeld meer auditief ingesteld? Maak hier dan gebruik van. Stel je voor welke geluiden je hoort bij het behalen van je doel. Probeer zoveel mogelijk zintuigen in te zetten tijdens de visualisatie, dat maakt de kans op succes alleen maar groter.
-
Visualisatie middels geleide meditaties
Oké ik geef toe; dit klinkt een beetje zweverig, maar mediteren hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Meditaties kunnen je juist helpen bij het maken van visualisaties. Als je mediteren nog lastig vindt, kunnen geleide meditaties je heel goed helpen en begeleiden. Niet alleen bij het mediteren, maar ook bij het visualiseren van jouw gestelde doelen.
Wat voor mij heel goed werkt, is de geleide ‘bergmeditatie’. Zelf vind ik de bergmeditatie heel fijn, omdat een berg krachtig is. Wat er ook gebeurt en waar je ook bent, een berg is en blijft een berg. Bergen laten zich niet zomaar beïnvloeden door de mensen of gebeurtenissen om zich heen; bergen blijven altijd zichzelf. Dat is dan ook waarom ik het zo’n mooie metafoor vindt. Het draait om het geloof in jezelf en het wat vaker je schouders ophalen als reactie op de gebeurtenissen om je heen. De echte kracht zit in jezelf, daar moet je soms alleen even aan herinnerd worden.
Aanrader Op de website van Het MindfulCentrum vind je meerdere geleide meditaties, waaronder de bergmeditatie! -
Wees realistisch
Maak het jezelf niet te moeilijk. Ga je doelen niet allemaal tegelijk proberen te behalen, maar verdeel ze in stappen. Stappen die haalbaar zijn, zodat je er voldoening uit kunt halen als je er weer eentje afvinkt. Juist door je doelen te doseren, is de kans groot dat je ze ook daadwerkelijk behaalt en met plezier uitkijkt naar je volgende doel. Zo blijft het leuk voor jezelf!
-
Visualiseer gedetailleerd
Probeer je visualisaties zo gedetailleerd mogelijk te maken. Hoe echter het lijkt, hoe beter je brein het kan verwerken en hoe makkelijker het wordt om de visualisatie als waarheid te zien. Onbewust ga je er hierdoor steeds meer in geloven en dat is precies wat je wilt bereiken.
-
Maak naast visualisaties ook gebruik van affirmaties.
Je kunt de beelden die je gebruikt tijdens de visualisatie versterken met woorden. Dit noem je een affirmatie; een soort mantra dat je voor jezelf herhaalt. De handballende vriendin zegt op het veld bijvoorbeeld tegen zichzelf: ‘Ik vang de bal, ik kijk waar de keeper staat en ik gooi ‘m precies in de juiste hoek. Dit wordt sowieso een doelpunt!’ Je spreekt jezelf moed in en overtuigt jezelf alvast van je succes.
Deze affirmaties kun je de hele dag door gebruiken, maar eigenlijk zijn 10 minuten per dag al genoeg. Zolang je er maar bewust bij stilstaat en je de woorden de kans geeft om tot je door te dringen.
Conclusie
Om je persoonlijke doelen te bereiken, moet je soms eerst jezelf overtuigen. Geloof in jezelf en je kans op succes wordt meteen een stuk groter.
Leestip Een negatief zelfbeeld kan je persoonlijke ontwikkeling flink in de weg zitten. Daarom geven we je in deze blog: 5 Tips voor het verbeteren van jouw zelfbeeld
Ook interessant Als je op zoek bent naar een manier een om makkelijker of sneller je gevisualiseerde doelen te behalen, kun je deze time management tips eens uitproberen.
Reageer