Iedereen is wel eens zenuwachtig, maar dat hoef je niet altijd te laten zien. Als je bewust met je lichaamstaal bezig bent, kun je veel zelfverzekerder overkomen dan je op dat moment eigenlijk bent. En dat kan goed van pas komen tijdens belangrijke gesprekken. Of het nou een sollicitatiegesprek is voor een stage- of werkplek, een intake voor een opleiding, of een gesprek met een nieuwe opdrachtgever: een boost voor je zelfvertrouwen komt altijd van pas!
-
Focus op je lichaamstaal
Voordat het gesprek begint, stel je jezelf voor. Op dat moment kunnen de zenuwen flink door je lijf gieren. Nergens voor nodig, dat weet je zelf ook wel, maar toch: jij zit er maar mooi mee. Focus je op dit soort momenten extra op je lichaamstaal. Recht je rug en stap zo zelfverzekerd mogelijk op je gesprekspartner af. Zorg voor een stevige handdruk en noem je volledige naam, liefst met een ontspannen glimlach en oogcontact. Als dit je lukt, is je eerste én zelfverzekerde indruk binnen.
Tip! Heb je last van zweethanden? Gebruik voor je binnenstapt een beetje talkpoeder. Dit neemt het vocht (tijdelijk) op, waardoor je geen klamme handen meer hebt. -
Zorg voor een open houding
Als jullie aan tafel zitten, kun je ervoor kiezen om je handen op tafel of op je schoot te leggen. Probeer gekruiste armen in ieder geval zoveel mogelijk te vermijden. Met je armen over elkaar geef je een gesloten signaal af – en dat is nou niet bepaald uitnodigende lichaamstaal.
-
Lach, maar niet teveel
Het komt sterk en zelfverzekerd over als je bij binnenkomst en tijdens het voorstellen glimlacht, terwijl het juist heel nerveus over kan komen als je continu (hardop) lacht. Zoek daar een balans in.
-
Voorkom gefriemel
Waar ik mezelf op betrap als ik zenuwachtig ben, is dat ik ga friemelen. Ik bijt op m’n lip, pluk zogenaamd wat pluisjes van m’n shirt, zet m’n bril een paar keer goed op m’n neus (terwijl ‘ie anders ook echt wel blijft zitten) of ik zit aan m’n haar. Dat leidt natuurlijk hartstikke af van wat ik op dat moment aan het vertellen ben en het oogt ook nog eens heel onrustig. Bewaar de rust en laat het gefriemel achterwege.
-
Zoek oogcontact
Je hoeft het niet te overdrijven door je gesprekspartner continu aan te staren, maar zorg er wel voor dat je de ander regelmatig aankijkt. Als iemand steeds wegkijkt of zijn blik naar beneden richt tijdens het vertellen, krijgen we onbewust het gevoel dat diegene niet helemaal eerlijk is. Dat kun je heel makkelijk voorkomen door op de juiste momenten oogcontact te zoeken.
Tip! Vind je het lastig om iemand recht in de ogen te kijken? Focus je dan op het stukje tussen iemands wenkbrauwen. -
Kies een outfit waar jij je goed in voelt
Natuurlijk is het belangrijk dat je outfit past bij het type gesprek, maar vergeet niet dat een outfit ook goed moet voelen. Kies daarom niet voor de mooie hakken die nèt te hoog zijn om goed op te kunnen lopen, of het overhemd dat alleen past als je niet ademhaalt en je buik inhoudt. Vind de outfit waarin je jezelf kunt zijn, zodat je focus volledig bij het gesprek ligt.
In deze blog schrijft blogger Jisca over haar slimme zelfvertrouwen trucjes. Wat doe jij als je wel wat extra zelfvertrouwen kunt gebruiken? Laat je tips hieronder achter in een reactie. Ik ben benieuwd!
Reageer