Door zelfreflectie houd je jezelf een spiegel voor en sta je even stil bij je eigen gedrag. Regelmatig reflecteren leert je veel over jezelf. Deze zelfkennis is een ontzettend waardevol bezit. Het helpt je verder in het leven én geeft controle.
Beter reflecteren? Deze 7 tips helpen je op weg:
-
Reflecteer waar en wanneer je maar wilt
Zelfreflectie kun je altijd en overal toepassen. Op een helder hoofd en klein deel van je tijd na heb je er niets voor nodig. En niemand die zegt hóe je het moet doen (uiteraard uitgesloten van een reflectieverslag dat je in opdracht moet schrijven). Reflecteer dus op de momenten die jij prettig vindt! Misschien is dat wel net na het opstaan, tijdens je ‘pauzes’ op het toilet of als je op de bus staat te wachten. Reflecteren kan altijd en overal, kijk wat voor jou het beste werkt!
-
Zelfreflectie: doe het regelmatig
Met bijna alles werkt het zo: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Ook van zelfreflectie kun je een gewoonte maken door het regelmatig te doen. Al zal dit waarschijnlijk niet direct zo makkelijk gaan. Probeer daarom te beginnen met één reflectiemoment per week op een vast tijdstip. Zet dit ook letterlijk in je agenda. Bijvoorbeeld ‘me-time’ op vrijdagavond om 20:00.
-
Neem een moment van stilte
Ga zitten, haal diep adem en ontspan… Zelfreflectie werkt vaak het beste als je daadwerkelijk een moment van stilte en rust neemt.
Zelf reflecteer ik vaak als ik op de fiets zit van of naar mijn werk. Dan fiets ik door een rustig polderlandschap en kan ik echt even een kleine pauze nemen. Misschien heb jij ook wel dit soort momenten in jouw weken? Maak gebruik van deze momenten om te reflecteren. -
Reflecteer niet alleen op negatieve situaties
Gebeurt er iets negatiefs? Dan zijn we vaak geneigd om hier nog uren over na te denken. En dat is helemaal niet erg, je mag soms best kritisch zijn op jezelf. Maar vergeet niet om ook regelmatig lief te zijn! Is er iets tofs gebeurd? Heb je net een opdracht goed afgerond? Of heb je een fijn gesprek gevoerd? Ook op deze succeservaringen mag (en moet) je reflecteren.
Leestip Merk je dat je vaak te veel reflecteert op negatieve situaties? De blog Je zelfbeeld verbeteren doe je zo! kan je helpen om wat liever voor jezelf te zijn. -
Schrijf in een dagboek
Koop een mooi notitieboekje en probeer eens een dagboek bij te houden. Het is ontzettend krachtig om woorden op papier te zetten. ‘Uit je hoofd en op papier.’ Het kan veel ruimte scheppen om je gedachtes op deze manier te ordenen.
Ben je niet zo van het schrijven? Een dagboek hoeft niet een detailoverzicht van je leven te bevatten. Het kan ook schematisch zijn opgezet, bijvoorbeeld een opsomming van de afspraken die je met jezelf maakt. Maar je kunt ook tekeningetjes maken of zelfs een audiodagboek bijhouden.
-
Wees je bewust van eventuele blokkades
Onbewust kunnen we nog weleens last hebben van blokkades die ons belemmeren om écht goed te reflecteren. ‘Ik kan er niks aan doen’, ‘dit is gewoon wie ik ben’, ‘de fout ligt niet bij mij’, ‘ik wil er niet over nadenken’ of ‘dit komt door de omstandigheden’. Komen deze uitspraken jou bekend voor? De eerste stap is om ze te herkennen en ze vervolgens los te laten. Je hóeft er niets mee te doen.
-
Pas negatief gedrag aan
Hoe je hebt gehandeld in bepaalde situaties, zegt niet per definitie iets over hoe jij bent als persoon. Je bent nooit je gedrag. Misschien heb je iets naars gezegd of iets naars gedaan. Maar dit hoeft niet te betekenen dat jij ook daadwerkelijk naar bent! Een geruststellend idee, toch? Dit betekent namelijk dat je negatief gedrag de volgende keer om kunt zetten in positief gedrag.
Wil jij meer leren over jezelf?
In deze mini cursus Zelfreflectie voor beginners vind je oefeningen en tips die je goed op weg kunnen helpen.
Wat je onder andere leert:
Diverse handvatten om zelfreflectie goed toe te passenBelangrijke persoonlijke inzichten
Reflecteren op je gedachten, gedrag en gevoel
100% jezelf durven te zijn
Betere keuzes maken
Vanuit je ware potentieel handelen
Zelfsturing
Zelfacceptatie en waardering
Ik ken echte voorbeelden van mannen aan de top van hun organisatie die werkelijk naar niemand meer luisteren. Hoe zouden zij toch wel tot waardevolle zelfreflectie gestimuleerd kunnen worden? Ook voor mensen in groepsdenken zelfde vraag.