Persoonlijk leiderschap – Zo neem je zelf de regie in handen

Wat inspireert je? Waar krijg jij nou echt energie van? Welke doelen stel je in je leven? En waar wil je een positieve bijdrage aan leveren? Deze vragen zijn allemaal van belang bij persoonlijk leiderschap. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven. Helaas kan het soms lastig zijn om antwoord te geven op deze vragen of om zelf de volledige verantwoordelijkheid te nemen. Persoonlijk leiderschap helpt je om de regie weer in handen te nemen. 

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is een vaardigheid die je helpt om jezelf te ontwikkelen en belangrijke doelen te stellen. Effectief zelfmanagement kan je namelijk helpen om het roer om te gooien. Je gaat nieuwe vaardigheden ontwikkelen die je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. We investeren regelmatig in het volgen van workshops en cursussen binnen ons eigen vakgebied, maar waarom zou je niet investeren in je eigen persoonlijke groei? Met persoonlijk leiderschap leer je jouw eigen persoonlijke kracht te versterken. Door middel van doeltreffend zelfmanagement leer je het beste in jezelf naar boven te halen. Dit betaalt zich uit in betere prestaties op het werk en in je privéleven. 

Waarom zou je aan de slag gaan met persoonlijk leiderschap?

Met persoonlijk leiderschap krijg je een beter inzicht in de sterke en minder sterke kanten van jezelf. Daarbij krijg je inzicht in hoe en welke doelen je het beste kunt stellen. Je leert wat je nou echt belangrijk vindt in je leven. Doordat je leert om zelf de verantwoordelijkheid te nemen over je leven, ben je niet langer afhankelijk van de koers van andere mensen.

Eigenschappen van persoonlijk leiderschap

  • Assertief, authentiek en autonoom handelen.
  • Controle hebben/nemen op je leven, carrière en communicatie.
  • Het zelfvertrouwen hebben om een eigen koers te durven varen.
  • Prioriteiten stellen en initiatief nemen in dingen die je belangrijk vindt.
  • Een gebalanceerd leven met een gezonde werk-privé balans.
  • Jezelf krachtig presenteren en anderen kunnen overtuigen.
  • Positieve impact maken met jouw inspirerende ideeën.
  • Goed omgaan met werkdruk, stress, spanningen, belemmerende gedachten en vastzittende emoties. 
Eigenschappen van Persoonlijk leiderschap: autonoom, inspirerend, overtuigend, authentiek, zelfvertrouwen, assertief, initiatiefnemend

De eerste stap naar zelfmanagement

Voor goed persoonlijk leiderschap is het belangrijk om over voldoende zelfkennis en zelfinzicht te beschikken. Zelfkennis begint bij zelfreflectie: nadenken over wie jij bent. Reflecteren is een objectieve manier om naar jezelf te kijken en om jezelf vragen te stellen waarmee je uiteindelijk verder komt. Je houdt jezelf als het ware een spiegel voor.

Hoe krijg je weer controle over je leven? En hoe kun je doelen stellen en jezelf er ook echt aan houden? Persoonlijke groei gaat niet vanzelf. Maar door middel van de juiste handvatten leer je de eerste stappen naar persoonlijk leiderschap te nemen. Je leert je eigen authentieke identiteit te ontwikkelen en weer de leiding te nemen over jezelf, je werk, je omgeving en je leven.

Wil je jouw vaardigheden in persoonlijk leiderschap ontwikkelen?

Om te beginnen kun je starten met het opdoen van meer zelfkennis door middel van onze online minicursus Zelfreflectie voor beginners. In deze cursus – bestaande uit 10 lessen – vind je praktische oefeningen en tips die je goed op weg kunnen helpen bij reflecteren.

Wil je het groter aanpakken? 

Dan kun je ook eens overwegen om met Personal Branding aan de slag te gaan. In onze online cursusCreëer een succesvol Personal Branding Plan in 8 stappen’ ga je uitgebreid aan de slag met persoonlijk leiderschap, je brand identiteit en je imago. De volledige cursus is opgebouwd vanuit de basisprincipes van persoonlijk leiderschap.

Personal branding kun je zien als het presenteren van jezelf op een oprechte en authentieke manier. Met een persoonlijk merk kun je jezelf (van je concurrenten) onderscheiden en je online en offline zichtbaarheid vergroten.

Het verdiepen in je personal brand is een ontdekkingstocht naar wie jij écht bent. In onze cursus leer je om jouw persoonlijkheid, purpose, talenten, ambities, meningen en waarden te ontdekken en te verpakken tot één geheel.

Dit totaalplaatje helpt anderen om beter te begrijpen wie jij bent en waarvoor zij bij jou moeten zijn. Hierdoor heb jij het voordeel dat je de juiste mensen, kansen en mogelijkheden aantrekt. Denk daarbij aan mooie baankansen, opdrachten, promoties, maar ook in je privéleven; de juiste vrienden en partners.

Liona Appelman

Founder P-Plan | Freelance Grafisch vormgever

Met veel passie en plezier combineer ik mijn ervaringen en interesses in marketing en grafisch vormgeving met coaching en persoonlijke ontwikkeling. Het resultaat is P-Plan: een online cursus over Personal Branding.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reageer

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.