Jezelf presenteren in een sollicitatiegesprek: zo krijg je jouw droombaan!

Jezelf presenteren is en blijft een vak apart. Helemaal als jij jezelf moet presenteren en een bedrijf moet overtuigen van je eigen talenten, kwaliteiten en persoonlijkheid. Omdat dit nog wel eens lastig kan zijn, heb ik een aantal tips voor je verzameld. Hieronder staan dan ook tips hoe jij jezelf kunt presenteren én je publiek kunt overtuigen. Dit allemaal, zonder enorm op te scheppen en te bluffen. Benieuwd? Let’s get started!

Jezelf presenteren? Leer eerst jezelf kennen

Om te beginnen is het belangrijk om jezelf goed te leren kennen. Want wie ben jij eigenlijk? Wat zijn jouw persoonlijke eigenschappen? Wat maakt jou uniek? En wat is jouw rol binnen een team? Dit zijn voorbeeldvragen, die heel interessant zijn als jij jezelf moet presenteren. Verschillende methodes kunnen je helpen om antwoorden te vinden op deze vragen. Zo heb je bijvoorbeeld de DISC-kleurenmethode. Deze methode bestaat uit vier kleuren en deze kleuren staan symbool voor een type mens. Je kunt je verdiepen in deze methode en onderzoeken welke kleur en dus welk type mens jij bent. Ook kun je vragen aan derden wat zij bij jou vinden passen. Zo kan het helpen om een lijst met allerlei persoonlijke eigenschappen te sturen naar docenten, opdrachtgevers, familieleden, vrienden en collega’s. Zij moeten vervolgens vijf tot tien eigenschappen aanvinken die zij bij jou vinden passen. Hierdoor krijg jij een goed beeld.

Leestip Jezelf beter leren kennen met deze 14 vragen

Uiteindelijk moet jij de zoektocht aangaan en een sprong in het diepe wagen. In je loopbaan, die bestaat uit banen, projecten en andere werkzaamheden, heb je al heel wat ervaring opgedaan. Vergeet niet: alles is ervaring. Denk klein om groot te dromen.

Talenten

Nederlanders zijn over het algemeen heel nuchter en komen niet graag aan met een lijst met pluspunten over zichzelf. Het doel is echter om jezelf te ‘verkopen’ én daarbij is het benoemen van je talenten van essentieel belang. Vind je het moeilijk om je talenten op een rijtje te krijgen? Hier kan Liona je wel een handje bij helpen. In het artikel ‘wat is mijn talent’ geeft ze je namelijk handige tips om achter je talenten te komen. Door de vragen uit het artikel te beantwoorden, kom je achter je eigen talent. Kun jij al antwoord geven op de onderstaande vragen?

  1. Wanneer vliegt voor jou de tijd?
  2. Welke nieuwe kennis en vaardigheden pak je snel op?
  3. Waarvoor vragen anderen jou om hulp?
  4. Waarover krijg je veel complimenten?
  5. Welke successen heb je in je carrière geboekt?

Ook nu kun je een hulplijn inschakelen. Zo kun je aan anderen vragen waar zij jou in vinden uitblinken.

Jezelf presenteren door je talenten te laten zien

Ontwikkelpunten

Laten we beginnen met een feitelijk cliché: niemand is perfect.

Ieder mens heeft ontwikkelpunten en hier wordt dan ook regelmatig naar gevraagd. Vaak wordt het gezien als iets negatiefs, maar je hebt dit helemaal zelf in de hand. Het begint al met het woord. Noem het dan ook ten allen tijden een ontwikkel- of leerpunt, in plaats van een minpunt of een zwakke eigenschap. Laat zien dat jij je wilt ontwikkelen en dat je wilt leren. Wees daarom ook concreet over je ontwikkelpunten. Zeg niet ‘ik wil beter leren plannen en organiseren’, maar zeg concreet wat je wilt verbeteren in het plannen en organiseren. Vertel waar het nu soms mis gaat en hoe je dat wilt gaan verbeteren. Werk dit van tevoren goed uit en kijk ook hoe je dit zou kunnen doen met het oog op je doel (dus het binnenhalen van een opdracht – functie- stage- etc.).

Voorbeelden uit de praktijk

Om je talenten kracht bij te zetten, is het belangrijk om voorbeelden uit de praktijk te benoemen. Zo kun je een anekdote vertellen over een situatie waarbij jouw kwaliteit goed uit de verf kwam. Dus heb jij een keer een evenement georganiseerd? Laat dan weten dat jouw organisatietalent hier echt goed van pas kwam. Vertel in ieder geval dat je talenten gebaseerd zijn op een ervaring. Het maakt niet uit of dit een ervaring is uit het werkveld of uit een projectopdracht. Daarnaast kun je ook activiteiten benoemen waar jij heel enthousiast van wordt, zodat je publiek weet waar jij echt passie voor hebt. Laat zien dat jij je bewust bent van je kwaliteiten en dat deze kwaliteiten al eerder voor een goed eindresultaat hebben gezorgd.  

Kort en bondig

Wees kort en bondig in je boodschap. De aandachtsboog van de mens wordt steeds korter en duurt momenteel nog maar zo’n 3 tot 4 minuten. Geen wonder dat een elevator pitch tegenwoordig super populair is. Zorg dus ook dat je een goed, voorbereid verhaal hebt. Daarnaast is het de bedoeling dat je bovenstaande punten hebt onderzocht en kunt benoemen in de presentatie. Het is nu de kunst om bovenstaande zoektocht in 3 á 4 minuten te vertellen.

De basis van een goede presentatie

Het allerbelangrijkste wat je moet doen, is in jezelf geloven. Als je zelf niet gelooft wat je zegt, dan gelooft een ander het ook nooit. Het klinkt en is misschien heel erg cliché, maar het is wel de basis van een goede presentatie. Ieder mens heeft talenten en ieder mens heeft ontwikkelpunten. Ben trots op wie jij bent en straal als jij jezelf presenteert. Mocht je een afwijzing krijgen, wees niet getreurd en raak hierdoor niet onzeker. Neem het ook vooral niet te persoonlijk. Oefening baart kunst en dat geldt ook voor jezelf presenteren.

Opvallen tijdens een sollicitatiegesprek?

Personal branding is dé manier om op te vallen tijdens een sollicitatiegesprek. Meer weten over de voordelen van een personal branding plan? Dat lees je hier.

Misschien ook interessant

  Belangrijk gesprek? Wij hebben kleding inspiratie voor je!
Lichaamstaal tegen de zenuwen

Yaika Tak

Yaika is een ambitieuze, net afgestuurde junior communicatieprofessional met een eigen persoonlijke blog. Op haar blog schrijft ze over alles wat zij interessant én opvallend vindt aan de huidige maatschappij, deelt ze haar liefde voor cultuur en entertainment en strijdt ze voor diversiteit.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reageer

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.