Blog omslag: Personal branding is meer dan alleen social media

Personal branding is meer dan alleen social media

Bij personal branding denk je misschien meteen aan je website, je onberispelijke Instagramposts, die interessante LinkedIn post die je deelde… En je hebt gelijk, hoe je jezelf online toont, is een groot stuk van personal brand. Zeer belangrijk ook, want 70% van de werkgevers doet online research over hun kandidaten tijdens het sollicitatieproces, en 48% van de werkgevers checkt hun huidige werknemers regelmatig online. (2018 CareerBuilder survey) Online presence is dus belangrijker dan ooit. Toch rijkt je brand veel verder dan dat. Je online aanwezigheid hoort een verlengde te zijn van je persoonlijkheid en reputatie. Daar begint het namelijk allemaal mee.  

Je personal brand vertrekt vanuit je waarden en missie 

Je personal brand heb je, als het goed is, opgebouwd vanuit je purpose – je levensmissie – en de waarden die voor jou belangrijk zijn. Het is een concretisering van wie jij bent als persoon, waar je in gelooft en wat je nastreeft. Van daaruit vertrek je en alles wat daaruit voortkomt, is een weerspiegeling van jouw persoonlijkheid.  

Zonder dit aspect, is je Instagram slechts een verzameling leuke prentjes, zonder boodschap, zonder verhaal. Zonder authenticiteit val je snel door de mand. Zonder diepgang kan je je publiek niet lang vasthouden. En zonder passie is er maar weinig plezier te beleven aan het online gebeuren.  

Geef anderen een goed gevoel 

De oprichter van Amazon, Jeff Bezos, beschrijft een personal brand ook wel als “wat men over je zegt als je niet bij hen in de ruimte bent.” Je reputatie dus. Die mening van anderen komt niet alleen voort uit hoe goed je bent in het onderhouden van je social media. Maya Angelou zegt het zo mooi: 

Mensen zullen vergeten wat je zei, ze vergeten wat je deed. Maar mensen zullen nooit vergeten hoe ze zich bij jou voelden.

Maya Angelou

Hoe je anderen benadert, hoe je je gedraagt en hoe je spreekt, je charme en respect voor anderen, dragen allemaal bij aan je personal brand. Daarbij is een sympathieke persoonlijkheid erg handig in je carrière. Een studie gepubliceerd in American Psychological Association analyseerde twee sollicitatie-technieken: zelf-promotie en sympathie. Zelf-promotie hielp weinig tijdens het sollicitatieproces, terwijl een sympathieke kandidaat veel hogere kansen had om de job vast te krijgen. Daarbij hebben goed-geïntegreerde en aangename werknemers een veel hogere kans op promoties. Uiteraard betekent dit niet dat je je persoonlijkheid moet veranderen, want valse voorwendselen worden snel doorprikt. Een authentieke persoonlijkheid gecombineerd met vriendelijk gedrag brengt je het verst. 

Iemand met een goede reputatie

Deel je succes, maar ook je fouten

We kennen allemaal wel iemand die maar al te graag te koop loopt met zijn successen. Of die alleen maar deelt hoe “perfect” zijn leven is op social media. Ja, niet zo leuk om naar te luisteren. Het komt opschepperig over en niemand heeft hier verhaal aan. Betekent dit dat je nooit over je succes mag praten? Helemaal niet, maar creëer een balans tussen jezelf kwetsbaar opstellen en je successen delen. Vier je winsten, maar deel ook de fouten die je gemaakt hebt en de lessen die eruit geleerd hebt. Deze balans zorgt voor een authentieke en evenwichtige weergave van jou als persoon, iemand die bescheiden genoeg is om menselijk over te komen, maar trots is op zijn verdiende successen.

Het delen van testimonials van klanten/partners is een goede manier om je successen te delen zonder opschepperig over te komen. Je laat namelijk iemand anders het verhaal vertellen, jij deelt het alleen maar. Daarbij zijn getuigenissen ook een stuk geloofwaardiger dan dat je zelf vertelt waar je goed in bent.

Dus cijfer jezelf niet weg, wees trots op elke mijlpaal die je bereikt, maar wees ook eerlijk over de weg die hebt moeten afleggen om daar te raken. Durf jezelf laten zien, langs alle kanten. Je zal merken dat je publiek dat erg bewonderenswaardig vindt!

Enkele tips voor een sterke offline personal brand:  

  • Werk hard zodat je steeds beter wordt in wat je doet.  
  • Blijf eerlijk en nederig.  
  • Wees authentiek, maar vriendelijk.  
  • Zet je sterke en unieke eigenschappen in de verf: opvallen mag! 
  • Let success be your noise. 

Meer weten over personal branding?

Maak kennis met de voordelen van een personal branding plan!

Elyn Vandenwyngaert

Elyn is een creatieve duizendpoot en altijd op zoek naar leuke manieren van zelfexpressie, zoals design, zingen, schrijven, tekenen en acteren. Haar grote inspiratiebronnen zijn reizen en persoonlijke groei. Sinds kort is ze een voltijds grafisch designer, om zo meer te kunnen reizen en balans te creëeren in haar leven.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reageer

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.