fijne outfit - lichaamstaal

Belangrijk gesprek? Wij hebben kleding inspiratie voor je!

Een sollicitatie- of kennismakingsgesprek is geen modeshow. Het draait allereerst om jouw talenten en in mindere mate om je kledingkeuze. Toch is juist die kledingkeuze ontzettend belangrijk. Met de juiste outfit kun je al voordat het gesprek begonnen is laten zien wie je bent. Je voelt je zekerder in de perfecte outfit en dat kan het gesprek alleen maar ten goede komen. Ben je op zoek naar kleding inspiratie voor de outfit die jou een boost geeft op belangrijke momenten? Lees dan vooral even verder.

Maak je niet te druk over de maat

Het belangrijkste van een kledingstuk is de pasvorm. De pasvorm zegt veel meer dan de maat in het labeltje. Je kunt jezelf in een oncomfortabele kleine maat proppen, of voor een iets grotere maat gaan die lekkerder zit en ook nog eens veel mooier staat.

Tip!    Wil je toch graag iets langer lijken? Zorg er dan voor dat je broek en shirt dezelfde kleur hebben en combineer dit met een jasje in een andere kleur. Zo creëer je eenheid in je kleding, waardoor je optisch langer lijkt.

Koop knap ondergoed

Je ondergoed is de basis van je outfit. Als dit te krap zit, zie je de letterlijke en figuurlijke ‘knelpunten’ door je kleding heen. Nergens voor nodig!

Match je outfit met het type gesprek

Er zit nogal een verschil tussen een kennismakingsgesprek voor een creatieve opleiding en een sollicitatiegesprek voor een baan als accountant. Houd hier rekening mee als je voor je kledingkast staat en focus je op het doel van het gesprek.

Hoe vind je de perfecte outfit - belangrijk gesprek

Besteed aandacht aan je schoenen

Vergeet voeten niet tijdens het passen van je outfit. Afgetrapte gympies, sokken met zichtbare vlekken of panty’s met gaten laten niet bepaald een verzorgde indruk achter. Vermijd té hoge hakken, maar overdrijf het niet door op teenslippers binnen te lopen. Door aandacht aan je outfit te besteden, laat je zien dat je de tijd van de ander serieus neemt en gemotiveerd bent.

Tip!    Zijn je schoenen net iets te klein? Vul twee ziploc zakjes met water, leg deze in je schoenen en laat je schoenen een nachtje in de vriezer liggen. Het water zet uit als het bevriest, waardoor je schoenen een halve maat groter worden.

perfecte outfit - schoenen

Laat kleur in je voordeel werken

Kies voor rustige kleuren en doseer het aantal kledingstukken met een patroontje, zodat je kleding niet de aandacht van je gesprekspartner afleidt. Je kunt ook inspelen op de effecten die kleuren hebben op onze hersenen. Blauw associëren we bijvoorbeeld onbewust met betrouwbaarheid en veiligheid, iets wat tijdens veel gesprekken goed van pas komt. Groen staat voor rust en stabiliteit, waardoor ook dit een veilige keuze is. Paars staat voor wijsheid, macht en onafhankelijkheid. Deze kleur kan onder andere goed werken als je solliciteert voor een senior functie. Ga je voor de creatieve branche, of wil je graag met kinderen werken? Oranje staat voor enthousiasme en geel voor energie. Je kunt deze kennis in je voordeel laten werken door deze kleuren, bijvoorbeeld aan de hand van accenten, in je outfit te verwerken.

Bereid je voor

Het geeft de meeste rust als je de avond van tevoren je outfit samenstelt. Niet alleen in je hoofd, maar ook in het echt; liefst op een hangertje. Je slaapt er beter van en het scheelt je de volgende dag heel wat passen. De tijd die je dan overhoudt, kun je gebruiken om de grote berg kleding van de avond ervoor weer op te ruimen.

Tip!    Om je kleding langer mooi te houden, kun je wat krijtjes ophangen in je kledingkast. Deze nemen het eventuele vocht op en zorgen er niet alleen voor dat je kleding droog blijft aanvoelen, maar ook dat het fris blijft ruiken.

Ga fris het gesprek in

Ga fris het gesprek in - perfecte outfit

Je persoonlijke verzorging heeft onlosmakelijk met je outfit te maken. Hoe fantastisch je kledingkeuze ook is, met vet haar en onverzorgde handen ziet het er al snel minder fraai uit.

Kies accessoires die kloppen

Je kunt iedere outfit eigen maken door deze te combineren met de juiste accessoires. Als je voor een belangrijk gesprek een basic outfit met effen kleuren draagt, kan het lastiger zijn om hiermee je eigen stijl te laten zien dan wanneer je in een uitbundige outfit met veel kleuren en patronen verschijnt. Toch kun je met die basic outfit verrassend veel doen om meer van jezelf te laten zien, zolang je maar voor accessoires kiest die kloppen met wat je wilt uitdragen tijdens het gesprek.

Mijn gouden regel voor accessoires is: niet te veel, niet te kleurrijk en niet te groot, maar ook zeker niet te weinig, te saai en te klein. Kortom: balans.

Doe inspiratie op

Je hoeft niet al je outfits zelf te bedenken. Maak een bord op Pinterest waar je alle kledingstukken, -stijlen en -combinaties verzamelt die je mooi vindt. Als je dan even niks kunt bedenken, kan zo’n moodboard voor inspiratie zorgen.

Maak foto’s van je favoriete outfits

Er was een tijd waarin ik dacht dat ik kledingcombinaties maar één keer mocht dragen, omdat het anders saai zou worden. Slaat natuurlijk nergens op. Je kunt je garderobe juist eindeloos combineren en je kunt killer outfits prima hergebruiken. Maak er foto’s van en upload ze in je eigen Pinterest bord, zodat je al je kleding inspiratie bij elkaar hebt.

Tip!    Zet je Pinterest bord op verborgen als je de foto’s die je zelf hebt toegevoegd niet met de rest van de wereld wilt delen.

Zorg voor een achter-de-handje

Grote kans dat je ‘m allang al ontdekt hebt: die ene outfit die altijd goed is. Het is altijd fijn om zo’n outfit achter de hand te hebben voor als je inspiratie écht niet op gang wil komen.

Als ik twijfel, kies ik voor zwart. Zilveren sieraden erbij en ik kan de hele wereld aan.
  Wat is jouw favoriete outfit voor een belangrijk moment?

Misschien ook interessant

Jezelf presenteren in een sollicitatiegesprek: zo krijg je jouw droombaan!
Lichaamstaal tegen de zenuwen

Sarah Koning

Sarah verslindt meer boeken dan ze in huis kwijt kan en doet er alles aan om een ander te helpen. Ze is gek op mooie teksten, maar is ook nooit te beroerd om er zelf eentje voor je te schrijven.

Dát is Typisch Saar.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reageer

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.