Blog afbeelding - activiteiten in je eentje (Sarah)

Hoe vaak doe jij iets in je eentje?

Ik ben al een tijdje niet op vakantie geweest en heb de afgelopen tijd meerdere keren de vraag gekregen waarom ik niet gewoon in m’n eentje op vakantie ga. Als ik vervolgens met diezelfde mensen bespreek dat ik in m’n uppie ergens ben gaan lunchen en graag een keertje met datzelfde gezelschap naar de bios wil, word ik raar aangekeken. Toen dacht ik: waarom zou je wel in je eentje op vakantie mogen en niet met jezelf op stap kunnen gaan?

De P van ‘PLAY!’ draait om ontspanning en daar heb je niet altijd iemand anders voor nodig. Daarom, speciaal voor jou:

10 activiteiten om in je eentje te doen

 1. Ruil Netflix in voor de bioscoop

  Hoe blij ik ook ben met ‘ons’ Netflix-account, het kan niet op tegen de beleving in de bios. Met ons bedoel ik natuurlijk het account van mijn zwager waar de hele familie dankbaar gebruik van maakt, maar dat is een ander verhaal. Als er een film is die je écht graag wilt zien, bekijk je die voor de full experience in de bios. Geen afleiding, maar quality time met je popcorn.

 2. Doe iets voor jezelf

  Is er iets wat je stiekem al heel lang wilt doen, maar waar je nooit iets mee gedaan hebt? Probeer het gewoon eens een keer. Doe die cursus, volg die masterclass, of schrijf je in voor die sport waar je al zo lang over twijfelde. Je hebt sowieso een klik met de rest van de groep; jullie delen dezelfde hobby of interesse. Ik kan je verzekeren dat het soms best wel lekker kan zijn om iets te hebben wat helemaal alleen van jou is.

 3. Zet je wekker op tijd

  Zelf vind ik de zonsopgang één van de mooiste momenten van de dag. Vooral als het zonnetje net een beetje oranje kleurt, er een dun laagje mist over de weilanden en sloten hangt en je daartussen nog net de koeien ziet grazen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik 9 van de 10 keer teveel moet haasten om lang van dat uitzicht te kunnen genieten, maar als ik dan die 10e keer wel op tijd ben om rustig aan te doen… Wauw.

  Zonsopgang in je eentje

 4. Trek je wandelschoenen aan

  Of je nou een rondje door de buurt loopt, gaat uitwaaien op het strand of naar het bos gaat; wandelen is goed voor je. Door in beweging te zijn, worden je hersenen actiever. Dat zorgt voor meer creativiteit en inspiratie, je focus wordt scherper en het heeft een positief effect op je probleemoplossend vermogen. Het is een goed begin van je dag, het kan tussendoor als je even een vastlopertje hebt en als je na het avondeten even je hoofd leeg wilt maken.

 5. Ga iets leuks doen

  Er valt genoeg cultuur op te snuiven in Nederland, profiteer daarvan. Check de concertagenda van podia als Paradiso of Bitterzoet, kijk of er iets te beleven valt in het theater of ga naar een museum of expositie.

 6. Trakteer jezelf op een etentje

  Ik snap dat dit een grote stap kan zijn, daarom is mijn tip om klein te beginnen. Ga eerst eens koffie drinken in een leuk tentje. Je zult zien dat je echt niet de enige bent die in z’n eentje in alle rust van z’n koffietje geniet. Laat dit rustig tot je doordringen en ga een volgende keer lekker ergens lunchen of uit eten. Vooral als je een drukke dag hebt gehad, kan het extra ontspannend zijn om ‘s avonds even lekker ‘alleen’ te eten en wat tijd voor jezelf te nemen. En dat ontspannen is in een restaurant toch heel anders dan thuis met een bord op schoot voor de tv.

  Uiteten in je eentje

 7. Ga de stad in

  Hoe gezellig het ook is om samen de stad in te gaan, ik slaag het best als ik in m’n eentje ga shoppen. Je hoeft met niemand rekening te houden en dat is verrassend lekker. Verwen jezelf met een flinke zak patat tussendoor of combineer dit uitje meteen met het etentje hierboven.

 8. Geef vrijwilligerswerk een kans

  Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Je kunt in het bejaardenhuis helpen door iets leuks te doen met de opa’s en oma’s of door een goed gesprek aan te gaan. Bij de plaatselijke sportverenigingen kunnen ze ook altijd hulp gebruiken; achter de bar of op het terrein zelf. Iedere stichting of vereniging bij jou in de buurt draait op vrijwilligers en die zijn er nooit genoeg. Kijk eens om je heen, wat kun jij bijvoorbeeld met jouw organisatorische talenten, grafische kunsten, handigheid, sociale vaardigheden of doortastendheid doen voor een ander?

  Vrijwilligerswerk een kans geven

 9. Maak je hoofd leeg

  Ik geef het meteen toe; hier moet je wel even zin in hebben. Dit zijn de klusjes die ik doe als mijn hoofd vol is – en meestal loopt dat ‘vreemd genoeg’ synchroon met het moment waarop de kledingberg op mijn slaapkamervloer te hoog wordt. De ene keer ga ik bijvoorbeeld rigoureus door m’n gigantische verzameling kleding heen, de andere keer neem ik al het papierwerk onder handen dat ik nergens meer voor nodig heb. (Ik vond laatst al mijn toetsen van de middelbare school weer…) Je kunt ook de foto’s op je telefoon opruimen, je apps op kleur sorteren of je opgeslagen Instagram foto’s verdelen over verzamelingen. Misschien een tikkeltje OCD, maar je wordt er wel lekker rustig van.

 10. Ga een stuk rijden

  Dit is mijn persoonlijke favoriet. Misschien niet altijd even milieuvriendelijk, maar ik vind het heerlijk om een flink stuk om te rijden naar huis of om nieuwe routes uit te proberen. Vooral ‘s avonds, als iedereen vredig thuis zit en ik het gevoel heb dat ik de weg voor mezelf heb. Muziekje aan, verstand op nul en touren maar.

Wil je geen onnodige CO2 uitstoten? Pak de fiets of compenseer het via TreesForAll, daarmee kun je bomen ‘kopen’ die vervolgens voor je worden geplant in Nederlandse of buitenlandse bossen!

Twijfel je nog een beetje?

Lees dan vooral de blog     Fuck yeah! – Vaker ‘ja’ zeggen is leuk!

Sarah Koning

Sarah verslindt meer boeken dan ze in huis kwijt kan en doet er alles aan om een ander te helpen. Ze is gek op mooie teksten, maar is ook nooit te beroerd om er zelf eentje voor je te schrijven.

Dát is Typisch Saar.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reageer

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.