creativiteitstechniek

Dit is dé creativiteitstechniek die nooit teleurstelt

Wellicht denk je met bovenstaande titel dat ik hier een compleet nieuwe creativiteitstechniek ga behandelen, maar niets is minder waar. De techniek die nooit teleurstelt is namelijk het bij iedereen bekende brainstormen. Brainstormen is dé creativiteitstechniek met als doel om in een korte tijd veel nieuwe ideeën te bedenken. Wat ik in deze blog wél ga doen, is uitleggen op welke manier je deze techniek het beste kunt gebruiken om je kans op succes te vergroten.

Creativiteitstechniek ‘Brainstormen’

Loop je vast en kom je niet tot het gewenste resultaat? Gebruik deze zes brainstormtips en vergroot daarmee je creatief vermogen!

6 tips die je creativiteit zullen vergroten

 1. Ga ergens naartoe

  Elke verandering van omgeving kan je helpen om op een andere manier te denken. Misschien kun je ergens naartoe gaan wat aansluit op je purpose, zoals een museum, café, natuurgebied of ander land?
 2. Sluit kritiek buiten

  Brainstormen werkt alleen als je iedere vorm van kritiek loslaat. Je hoeft in deze fase nog niet na te denken over de haalbaarheid van een idee, het gaat hier puur om het bedenken van de ideeën. Geef je fantasie de ruimte en verras jezelf met de meest creatieve ideeën.
 3. Maak een mindmap

  Een mindmap is eigenlijk hetzelfde als een woordspin. Je zet één woord of idee in het midden en bouwt daar een netwerk van gerelateerde begrippen en ideeën omheen. Je kunt verbindingen leggen tussen de verschillende onderdelen van je mindmap en met kleuren en/of plaatjes werken. Juist doordat het zo makkelijk en toegankelijk is, behoort dit tot één van de meest populaire brainstormtechnieken.

  Tip! Voor het maken van een Mindmap zijn ook allerlei gratis online tools te vinden.
 4. Ga wat vrij schrijven

  Aan het einde van de zwemles mochten wij altijd ‘vrij zwemmen’. Geen saaie baantjes trekken, maar lekker doen waar je zin in had in het zwembad. Vrij schrijven is op hetzelfde principe gebaseerd. Je begint gewoon met schrijven zonder van tevoren te bedenken wat je precies wilt zeggen. Geen regels, geen doelen. Begin gewoon met een woord of zin die te maken heeft met je brainstorm en kijk welke woorden er vervolgens in je opkomen. Zet eventueel een lekker nummer aan en stop pas als je voelt dat je uitgeschreven bent. Grote kans dat je versteld staat van jezelf.
 5. PLAY!

  Om je brainstormsessie op gang te laten komen, kun je de hormonen in de rechterhelft van je hersenen stimuleren. Dat klinkt ingewikkeld, maar het enige wat je hiervoor hoeft te doen is lachen en plezier maken. Ga lekker dansen, bekijk een grappig filmpje op YouTube of denk terug aan je meest hilarische blunders. Zo wordt je creativiteit geactiveerd en kun je brainstormen als nooit tevoren!
 6. Neem je tijd

  Geef je brainstormsessies een kans en probeer niet op te geven als het niet lukt. Het is soms hard werken om een idee te bedenken en ermee te experimenteren, dus neem jezelf vooral niks kwalijk als het even niet lukt. Het kan juist heel goed werken om je brainstorm te laten rusten voor je weer verder gaat, of voordat je begint met reflecteren; je kunt een goed idee niet forceren.

Meer lezen? Bekijk onze laatste artikelen:

Liona Appelman

Founder P-Plan | Freelance Grafisch vormgever

Met veel passie en plezier combineer ik mijn ervaringen en interesses in marketing en grafisch vormgeving met coaching en persoonlijke ontwikkeling. Het resultaat is P-Plan: een online cursus over Personal Branding.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reageer

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.