Deze vrouw is brutaal

Hoe je met een beetje meer brutaal zijn je hele wereld opent

Je kent het spreekwoord ‘brutale mensen hebben de halve wereld’ vast wel. En daarmee wordt meestal geen positieve eigenschap bedoeld. Ik weet nog goed, die ene keer toen ik een jaar of zes was en een extra snoepje aan een tante vroeg. Mijn moeder maakte me geheel discreet, maar zonder enige ruimte voor een andere interpretatie duidelijk dat dat niet hoorde. Ik deed brutaal en het was zeer zeker niet de bedoeling om dat nog eens te doen. En zo werd ik een beetje meer gevormd.

Een beetje meer brutaal

Als mens wil je ergens bij horen en je bent van nature bereid om je daarvoor aan te passen aan wat anderen typeren als ‘normaal’ gedrag. Alles met als doel om in de groep te mogen blijven. Dit natuurlijke gedrag heeft de mens in staat gesteld te overleven. Inmiddels leven we echter al lang niet meer tussen dezelfde gevaren als waar we ons als groep in de oertijd tegen moesten beschermen. Ook bestaat je leven vast niet uit één enkele groep, maar uit meerdere. Bijvoorbeeld je gezin, je vriendenkring, je sportclub, je collega’s, enzovoorts. Dus dat natuurlijke gedrag, dat mag evolueren. Dat mag best wat meer brutaal. En jij dus ook! 

Brutale vrouw met benen in de lucht

Betekent dit dat je dan alle sociale remmen maar los moet gooien? Nee, natuurlijk niet. Maar je gaat wel de grens opzoeken. Als je aan de slag wilt met jouw personal branding, dan ga je op zoek naar jouw authentieke identiteit. Je sociale kringen kennen de huidige jou. En wanneer je jouw authentieke identiteit meer gaat laten zien, zullen ze best wel eens verrast kunnen worden door nieuw gedrag dat ze nog niet van je kennen.

Over ‘brutale mensen’ gesproken…
In de blog van Jisca lees je over haar favoriete Pippi Langkous principe: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!”

Experimenteer 

In kleine stappen kun je gaan experimenteren. Bedenk nu maar eens één klein ding dat je al heel lang tegen een persoon wilt zeggen of vragen, maar nog niet hebt gedaan omdat het brutaal voelt. Ik geef je de uitdaging om deze week dat gesprek aan te gaan. Probeer het maar eens en ervaar wat er gebeurt. Wees gerust, diegene zal je echt niet zo op de vingers tikken zoals mijn moeder destijds deed.

Door het opdoen van meer van dit soort ervaringen ontdek je de ruimte waarin je prima wat meer brutaal kunt en durft te zijn. En je zult zien: niet alleen de halve, zelfs de hele wereld staat voor je open.

Als vervolg op deze blog schreef Liona over ‘Waarom het hebben van een unieke, eigen mening zo belangrijk is‘. Ook geeft ze inspirerende voorbeelden van positieve provocateurs met een eigen mening.

Lees je weer mee?

Lizette Brands

Lizette reist het liefst met haar gezin de hele wereld over. Ze houdt ervan haar ervaringen te delen als verhalen, inspiratie en tips voor anderen, zowel op het gebied van reizen als voor haar andere passie en vakgebied, persoonlijke ontwikkeling.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reacties

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.