Ted talk podium

5 inspirerende TED talks die jou helpen bij het vinden van je purpose

Je kunt een mooie carrière nastreven, een heerlijke relatie hebben en in een prachtig huis wonen. En dan nog kan het lichtjes knagen. Want waar doe je dit allemaal voor? Wat is jouw doel in het leven? Leven vanuit jouw purpose – jouw doel – kan je leven nóg meer betekenis, zingeving en geluk geven. Maar hoe kom je erachter wat je purpose is? Deze 5 inspirerende TED talks helpen je een eindje op weg!

 1. Why some of us don’t have one true calling

  Emilie Wapnick

  We staan allemaal voor keuzes. Dat begint al met de keuze voor een middelbare school, een profiel en uiteraard een studie. Al op jonge leeftijd ‘moeten’ we kiezen welke richting we op willen met ons leven. En dit kan soms best wat stress veroorzaken. ‘Want wat als ik de verkeerde keuze maakt? Dan zit ik de rest van mijn leven vast aan deze beroepsrichting.’

  Volgens Emilie Wapnick is dit niet zo. Zij stelt dat we helemaal niet bang hoeven zijn voor zulke keuzes, omdat je gerust een tijdje later voor iets anders mag kiezen. Je kunt prima meerdere paden volgen of meerdere studiekeuzes maken. In haar ogen ben je dan een multipotentialite: iemand met meerdere passies, meerdere missies en meerdere ideeën. En dat is allemaal oké! Best geruststellend, toch?

 2. You Matter

  Matt Emerzian

  Wat maakt jou écht gelukkig? Matt Emerzian dacht dat hij gelukkig was. Hij had een goede baan, fijne vrienden en een heerlijk leven. Er kon eigenlijk niets meer misgaan. Totdat hij een paniekaanval kreeg. Zomaar, uit het niets. Waarom gebeurde dit met hem? Hij had toch alles wat hij wilde, waarom voelde hij zich dan zo verloren?

  Van zijn therapeut kreeg hij de opdracht om elke zaterdag iets zinvols te doen, zoals op de koffie gaan bij oudere mensen of simpelweg de bakken buiten zetten. Hij kwam erachter dat geluk niet zozeer afhangt van wat je hebt, maar meer van wat je bijdraagt aan de wereld. Door er écht toe te doen kun je betekenis geven aan je leven.

 3. Try something new for 30 days

  Matt Cutts

  Maandagen, 1 januari, de eerste dag van de nieuwe maand; het zijn allemaal ‘startdagen’ voor onze goede intenties. We hebben allemaal weleens iets geroepen in de trant van: ‘maandag begin ik écht met sporten’ of ‘in het nieuwe jaar ga ik meer lezen’. Onwijs goed als je dit ook daadwerkelijk hebt gedaan, maar in veel gevallen komt er (helaas) niets van deze intenties terecht. Ontzettend zonde, want het is heerlijk om nieuwe doelen te stellen en nieuwe dingen te leren.

  Matt Cutts heeft precies voor zulke intenties de 30 dagen challenge bedacht. Volgens hem is 30 dagen de juiste lengte om ervoor te zorgen dat dingen een gewoonte worden. Heb je dus doelen en wil je iets nieuws oppakken? Probeer het dan in ieder geval een maand lang, zodat het de tijd heeft om een gewoonte te worden (net als tandenpoetsen, waar je ook niet meer over na hoeft te denken).

 4. How to find and do work you love

  Scott Dinsmore

  Om een studie, werk of andere zinvolle bezigheid te vinden die écht bij je past, is het nodig om eerst te weten wat je eigenlijk wilt en wat je purpose is. Om hierachter te komen hoef je volgens Scott Dinsmore niet ver te zoeken. Het antwoord ligt namelijk al in jezelf. Zelfreflectie kan je enorm helpen! Volgens Scott zijn er drie vragen belangrijk voor deze zelfreflectie:

  Zelf-expert. Ontdek wie je echt bent en wat echt bij je past. Wat zijn je unieke eigenschappen? Wat zou je elke dag willen doen?
  Waardes. Vraag jezelf af wat je belangrijk vindt in het leven. Wat zijn je kernwaardes?
  Ervaring. Connect the dots. Als je terugkijkt, wat kun je dan leren van het verleden? Wat waren goede en minder goede ervaringen?

 5. A life of purpose

  Rick Warren

  Volgens Rick Warren, de auteur van de bestseller ‘The purpose-driven life’ (een mega-bestseller), is er meer in het leven dan het hebben van een mooi huis en veel geld. Materialistische dingen kunnen ontzettend fijn zijn en je kunt er écht gelukkig mee zijn (wie houdt er niet van een mooie outfit of goedgevulde koelkast?), maar er is méér in het leven. Sommige mensen zijn heel succesvol, maar voelen geen voldoening meer.

  Volgens Rick zorgt doelgericht leven er pas echt voor dat je voldaan, gelukkig en stralend bent. Dit kan bijvoorbeeld door anderen te helpen, de juiste prioriteiten te stellen en je eigen gaven in te zetten. Iedereen kan dit op zijn of haar eigen manier invullen.

Meer TED talks over purpose

Wat is de zin van het leven, waarom doe je wat je doet en wat is jouw doel hier op aarde?

Deze ietwat ‘zweverige’ vragen zijn stiekem ontzettend interessant om over na te denken én heel nuttig. Het geeft je allereerst richting en helpt je met focussen. Maar purpose geeft je ook visie en dat helpt je om onderscheidend te zijn en zichtbaarder te worden. Je kunt purpose daarom zien als het basisingrediënt van je personal brand.

In de online cursus ‘Creëer een succesvol Personal Branding Plan in 8 stappen‘ wordt er veel aandacht besteed aan purpose. In de module purpose helpen we je met het zoeken naar jouw ware purpose en het op papier zetten van je purpose in één of twee zinnen.

Liona Appelman

Founder P-Plan | Freelance Grafisch vormgever

Met veel passie en plezier combineer ik mijn ervaringen en interesses in marketing en grafisch vormgeving met coaching en persoonlijke ontwikkeling. Het resultaat is P-Plan: een online cursus over Personal Branding.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reageer

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.