Zelfbeeld verhogen

Zelfbeeld verbeteren doe je zo! 5 waardevolle tips.

Je zelfbeeld verbeteren is niet alleen een belangrijke stap op weg naar een succesvol Personal Brand, maar ook naar een gelukkig leven. Dat heeft alles te maken met het feit dat veel van ons een verkeerd zelfbeeld hebben. In de meeste gevallen gaat het om een té negatief zelfbeeld en dat kan je persoonlijke ontwikkeling tegenwerken. Om daar verandering in te brengen, help ik je graag om jouw zelfbeeld te verbeteren en je eraan te herinneren wat je écht waard bent.


INHOUD BLOG


Je zelfbeeld verbeteren is belangrijk, omdat?

Ons zelfbeeld; de manier waarop we naar onszelf kijken, bepaalt een groot deel van onze kijk op het leven en de keuzes die we maken. Het is daarom belangrijk dat je zelfbeeld aansluit op de realiteit. Als dit niet het geval is, zijn er verschillende manieren om je zelfbeeld te verbeteren en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Positief zelfbeeld en negatief zelfbeeld verbeteren

Een verkeerd zelfbeeld kan er namelijk voor zorgen dat je, in het geval van een negatief zelfbeeld, beneden je potentieel handelt en jezelf tekort doet. In het geval van een té positief zelfbeeld is het gevolg dat je gemaakte verwachtingen vaak niet kunt nakomen en hierdoor anderen teleurstelt.

Een té negatief zelfbeeld

Zoals je hierboven hebt gelezen, betekent een onjuist beeld van jezelf in de meeste gevallen een laag of negatief zelfbeeld. Dit kan zich op allerlei manieren uiten. De karaktereigenschappen hieronder kunnen erop wijzen dat je te maken hebt met een negatief zelfbeeld:

 • Je hebt weinig zelfvertrouwen.
 • Je twijfelt aan je capaciteiten en handelt hierdoor onder je niveau.
 • Het is lastig om een mening te vormen en als je ergens iets van vindt, hou je die mening het liefst voor jezelf.
 • Je zou willen dat je meer lef had en meer durfde.
 • Je houdt jezelf op de achtergrond en toont weinig/geen initiatief.
 • Als je een compliment krijgt, weet je jezelf even geen houding te geven.
 • Je denkt en praat negatief over jezelf.
 • Je hebt veel bevestiging nodig van anderen.
 • Om te voorkomen dat anderen iets op jou aan te merken hebben, ben je perfectionistisch.
 • Je laat je snel beïnvloeden door een ander en vindt het moeilijk om voor jezelf op te komen.
 • Je bent jaloers op anderen die in jouw ogen ‘beter’ zijn.

Staan er eigenschappen tussen waar je jezelf enigszins in herkent? Dat is helemaal niet gek. In mindere mate maken deze je een bescheiden en nuchter mens, daar is niks mis mee.

Verlegen meisje met een negatief zelfbeeld moet haar zelfbeeld verbeteren

Als je echter merkt dat je dusdanig veel last ondervindt van deze eigenschappen, is het goed om aan de bel te trekken. Dit kan je persoonlijke ontwikkeling namelijk flink in de weg zitten. Dat is ook precies waarom je zelfbeeld verbeteren zo waardevol is. Als je meer op jezelf durft te vertrouwen, twijfel je minder aan je capaciteiten en ben je daardoor veel eerder bereid om de kansen aan te grijpen die je eerder misschien niet eens herkend zou hebben. Je trekt je ook minder aan van de mening van anderen, omdat je weet dat er maar één mening is die echt telt: die van jezelf.

Leestip Waarom het hebben van een unieke, eigen mening zo belangrijk is

Kortom: Heb je een negatief zelfbeeld?
Dan wordt het tijd om beter voor jezelf te zorgen!

Een té positief zelfbeeld

Het komt minder vaak voor dat mensen een té positief zelfbeeld hebben. Hoe fijn het in eerste instantie ook klinkt om zo zelfverzekerd te zijn, een té positief zelfbeeld wordt je vaak niet in dank afgenomen. Je kunt arrogant overkomen en het kan voor teleurstellingen zorgen als je beloftes doet die je niet kunt nakomen. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je kritischer kunt zijn tegenover jezelf, zodat je realistische beloftes kunt doen en je doelen ook daadwerkelijk kunt halen. Daarmee geef je niet alleen jezelf rust, maar je maakt het hierdoor ook voor anderen prettiger om bijvoorbeeld met jou samen te werken.

Middels personal branding kun je zorgen voor een realistisch zelfbeeld. Je leert eerst meer over wie je bent en waarom je bepaalde keuzes maakt. Daarna bekijk je wat je in je mars hebt, en waar je toe in staat bent. Door hier een realistisch beeld van te hebben kun je je ware potentieel voor de volle 100% uitdragen.

5 Tips: je zelfbeeld verbeteren doe je zo!

5 Tips voor het verbeteren van jouw zelfbeeld

 1. Ga na wat de oorzaak is van jouw onrealistische zelfbeeld

  Wie of wat heeft jouw verstoorde zelfbeeld veroorzaakt? Om die vraag te beantwoorden, moet je soms diep graven. Het zou namelijk heel goed kunnen dat de oorzaak in één of meerdere gebeurtenissen uit je jeugd ligt. Gebeurtenissen die je zelf al hebt weggestopt, maar die in je onderbewustzijn nog steeds effect hebben op je gedrag. Als je dit voor jezelf hebt achterhaald, kun je hier gericht mee aan de slag.

 2. Vergelijk jezelf niet continu met anderen

  Om een realistisch beeld te kunnen schetsen van wie je bent en waar jouw unieke capaciteiten liggen in vergelijking met de ander is het goed om hier en daar om je heen te kijken. Als je een negatief zelfbeeld hebt, kan het echter zomaar zo zijn dat je jezelf continue vergelijkt. Je vergelijkt jezelf met de persoon die je eigenlijk wilt zijn; je ideale zelf, maar ook met anderen. Al dat vergelijken kan ervoor zorgen dat je jezelf ook met ‘de verkeerde mensen’ vergelijkt. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld vergelijkt met iemand die meer ervaring heeft en succesvoller is, lijkt het al snel alsof je niet goed genoeg bent. Daarmee doe je jezelf tekort; die ander heeft immers meer tijd gehad om dingen te leren, fouten te maken en een netwerk op te bouwen.

  Heb je een té positief zelfbeeld? Probeer jezelf dan eens wat vaker te meten aan mensen van je eigen niveau. Dit kan positief bijdragen aan het wat kritischer beoordelen van je eigen gedrag.

  vergelijk jezelf niet teveel met anderen

 3. Doe (n)iets met de mening van anderen

  Ben jij je ervan bewust hoe anderen naar jou kijken en wat ze van jou vinden? Het kan heel goed dat de mensen om je heen heel anders naar je kijken dan jijzelf. Vraag degenen die jou goed kennen eens naar hun mening. Dit kan je helpen om jezelf beter te leren kennen en een realistisch zelfbeeld te krijgen.

  Dit betekent trouwens niet dat je moet luisteren naar alles wat over jou gezegd wordt. Als je de mening vraagt van degenen die jou niet goed kennen of snel bevooroordeeld zijn, krijg je informatie waar je geen stap verder mee komt. Roddels en negatieve reacties op social media kun je ook maar beter lekker laten voor wat het is. Diegene moest blijkbaar z’n ei kwijt en die mening heeft in negen van de tien gevallen niks met jou persoonlijk te maken.

 4. Geef jezelf tijd om beter te worden in dingen

  Zoals ik net al aangaf: jezelf vergelijken met experts die meer ervaring hebben dan jij heeft geen zin. Het is lang niet altijd zo dat je ergens gelijk heel goed in bent als je net begint. Een aangeboren talent bepaalt vaak ook slechts deels of je ergens goed in bent. Het is vervolgens aan jou om hier bewust gebruik van te maken door jezelf hierin te trainen en ervaring op te doen.

  Hoe weet je of je ergens talent voor hebt? Je doet iets met veel plezier en het gaat je gemakkelijker af dan andere dingen. Wil je jouw talent ontdekken en ermee aan de slag gaan? De vragen uit deze blog gaan je daarbij helpen: Wat is mijn talent? Test jezelf met deze 24 vragen

  Het is dus helemaal niet gek dat je nog geen expert bent als je weinig ervaring hebt. Maar onthoud: Alles wat je aandacht geeft, groeit! Door genoeg ervaringen op te doen kan uiteindelijk ook JIJ jezelf expert noemen – als dat natuurlijk is wat je wilt bereiken.

  Groeiende planten in potjes laten zien: Alles wat je aandacht geeft, groeit!

 5. Accepteer jezelf

  Een belangrijk onderdeel van je zelfbeeld verbeteren is zelfacceptatie. Zelfacceptatie gaat om tevreden zijn met jezelf en een dikke dosis zelfliefde. Iedereen heeft goede en slechte kanten en, geloof mij, iedereen gaat wel eens de fout in. Niets is menselijker dan dat. Zelfacceptatie helpt je om veel onzekerheden bij jezelf weg te nemen. Hierdoor hou je veel tijd en ruimte over voor gedachten die je wél vooruit helpen in je persoonlijke (branding) plan.

Conclusie?

Kijk eens kritisch naar jezelf en probeer in te schatten of jouw zelfbeeld klopt met de werkelijkheid. Als je hier hulp bij nodig hebt om dit goed te kunnen beoordelen, kun je altijd de mensen inschakelen die dichtbij staan. Je familie en vrienden kennen je soms beter dan je denkt!

Wil jij je zelfbeeld verbeteren?

Het verdiepen in je personal brand is een goed moment om goed inzichtelijk te krijgen wie je diep van binnen bent, en waarom je de dingen doet die je doet. Het geeft je zelfvertrouwen een flinke boost!

Daarnaast helpt personal branding je niet alleen bij het verbeteren van je eigen zelfbeeld, maar ook bij het beeld dat anderen van jou hebben.

Liona Appelman

Founder P-Plan | Freelance Grafisch vormgever

Met veel passie en plezier combineer ik mijn ervaringen en interesses in marketing en grafisch vormgeving met coaching en persoonlijke ontwikkeling. Het resultaat is P-Plan: een online cursus over Personal Branding.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reageer

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.