imperfectie - imperfecte fiets

De moed van imperfectie

‘De moed van imperfectie’ is een psychologisch boek van professor Brené Brown over laten gaan wie je denkt te moeten zijn. Normaal gesproken ben ik niet het type voor zelfhulpboeken, maar ik was toch wel benieuwd toen een vriendin uitlegde waar het over ging en zei dat het ‘écht wat voor mij’ was. Het boek sluit naadloos aan op personal branding en daarom deel ik graag drie tips uit het boek met je.

 1. Vervang je perfectie door imperfectie

  In haar boek schrijft Brené: ‘Perfectionisme is niet hetzelfde als je best doen. Het heeft niets te maken met gezonde prestaties en groei. Perfectionisme is een vorm van zelfbescherming. ’We streven er allemaal in verschillende mate naar om perfect te zijn, omdat de kans dat je gekwetst wordt veel kleiner is als je een perfect leven hebt, er perfect uitziet en alles perfect doet. Het draait om goedgekeurd en geaccepteerd worden, terwijl iedereen weet dat perfectie niet bestaat. Als je perfect wilt zijn, slaag je dus eigenlijk nooit.

  imperfectie

  Je kunt daarom veel beter proberen om je perfectionisme te vervangen door gezonde inspanning. Doe je best omdat jij dat wilt, niet omdat je denkt dat je alleen daarmee de goedkeuring van anderen ‘verdient’. Wees lief voor jezelf en omarm je imperfectie, je verdient zoveel meer credits dan je denkt.

  ‘You shouldn’t try so hard to be perfect. Trust me, perfect should try to be you.’
  – Bo Burnham

  Wil je meer weten?     Lees dan Je zelfbeeld verbeteren doe je zo!

 2. Maak van ontspanning een prioriteit

  In een tijd waarin de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ wordt beantwoord met ‘Druk!’ is het niet gek dat we onszelf niet de tijd gunnen om bij te komen. Slapen? Dat doen we wel als we dood zijn.

  Jarenlang dacht ik ook dat ik altijd maar van alles ‘moest’. Naast mijn opleiding, bijbaantje en de handbal deed ik van alles. Ik was onder andere begeleidster bij de plaatselijke jongerenvereniging, deed de redactie van ons dorpsblad, zat als vrijwilligster in meerdere comiteetjes en gaf iedere week 7 verschillende kinderen bijles. Ondertussen had ik ook nog een bizar sociaal leven, omdat ik met iedereen contact wilde houden. Ik sliep amper, want ‘Ah joh, ik red het ook wel met 5 – 6 uur slaap per nacht’. Dat heb ik een paar jaar volgehouden, tot ik merkte dat het me allemaal steeds meer moeite ging kosten. Ik had nergens meer zin in, huilde om alles en was alleen nog maar heel erg moe.

  Brené schrijft in ‘De moed van imperfectie’ over het belang van ontspanning (of, zoals zij het noemt: spelen) en dat wil ik ook jou graag meegeven. Neem tijd voor jezelf en zet jezelf op de eerste plaats. Niet alles wat je doet hoeft een doel te hebben, soms is ontspanning al een doel op zich.

  Verder lezen?   Bij de P van PLAY vind je de blog ‘Hoe vaak doe jij iets in je eentje?’ met activiteiten die je ook prima in je eentje kunt doen.

  Ontspanning - moed van imperfectie

 3. Denk eens na over een slashcarrière

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar eigenlijk spreekt de betekenis van de slashcarrière, of combinatiebaan, voor zich. Waar het voorheen vanzelfsprekend was om één beroep te hebben, kun je tegenwoordig meerdere beroepen tegelijk uitoefenen.

  Zelf werk ik bijvoorbeeld als online marketeer bij een full-service internetbureau en heb ik een eigen tekst- en redactiebureau voor bedrijven en auteurs. Ik vind het allebei even leuk en ik zou echt niet willen kiezen tussen die twee. Juist de combinatie werkt voor mij heel goed: aan de ene kant de vaste collega’s en grote teamprestaties en aan de andere kant de steeds wisselende opdrachtgevers en zelfstandigheid.

  Twijfel je in je beroepskeuze, of heb je een passie waar je graag meer mee zou willen doen? Kijk eens of je voor jezelf een slashcarrière kunt creëren waarin je talenten en interesses gecombineerd worden. In haar boek benoemt Brené bijvoorbeeld de managementconsultant/striptekenaar, chirurg/toneelschrijver en accountant/edelsmid. Wat is jouw ideale slashcarrière?

  ‘Don’t ask yourself what the world needs. Ask yourself what makes you come alive, and go do that, because what the world needs is people who have come alive.’ – Howard Thurman

  Ga jij graag nog een stapje verder dan een slashcarrière met twee beroepen? Misschien ben jij wel een multipotentialiteBekijk hier de TED Talk van Emilie Wapnick over het hebben van meer dan één ware roeping.

Wil je ook de rest van het boek lezen?

‘De moed van imperfectie’ is een New York Times bestseller en Oprah Winfrey noemt het zelfs haar ‘Super Soulmate’. Wil je meer lezen? Je vindt ‘m voor €20,99 of €11,99 (ebook) bij Bol.com.

Sarah Koning

Sarah verslindt meer boeken dan ze in huis kwijt kan en doet er alles aan om een ander te helpen. Ze is gek op mooie teksten, maar is ook nooit te beroerd om er zelf eentje voor je te schrijven.

Dát is Typisch Saar.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reageer

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.