Versterk je persoonlijke plan met deze Time Management tips

Versterk je persoonlijke plan met Time Management

Werk je aan een persoonlijk plan, of is het ontwikkelen van een persoonlijk plan iets wat je graag nog wilt doen? Dan is het goed om te weten hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw gemaakte plannen straks ook daadwerkelijk volgens plan verlopen. We hebben daarom een paar krachtige Time Management methodes voor je op een rijtje gezet, die je helpen in het opzetten van jouw personal brand.

Wat is Time Management?

Voordat we je meer vertellen over de manier waarop je Time Management in kunt zetten om je persoonlijke plan te versterken, leggen we in het kort uit wat Time Management inhoudt. Het is letterlijk het organiseren van tijd. Iets minder letterlijk gaat het om het structureren en plannen van bepaalde processen, maar ook om het ontwikkelen van een werkwijze waarmee je productiviteit, effectiviteit en efficiëntie worden verhoogd. Kortom, Time Management is het slimmer omgaan met tijd.

Time Management methodes die niet werken

Om erachter te komen welke methode het best bij je past, is het goed om te weten welke methodes in ieder geval niet werken. Wij hebben de grootste Time Management valkuilen voor je op een rijtje gezet, zodat jij deze kunt vermijden.

Teveel willen veranderen in één keer

Als je een concreet persoonlijk plan hebt gemaakt, kunnen we ons best voorstellen dat je meteen aan de slag wilt gaan. Met alles. En dan het liefst ook nog tegelijk. Ons advies is om daar toch even mee te wachten.

Als je teveel veranderingen tegelijkertijd doorvoert, kan dit heel heftig aanvoelen. Verdeel je persoonlijke plan daarom in kleine stappen en doseer deze zorgvuldig. Zorg voor een haalbare planning; eentje die je écht vol kunt houden. Zo kun je rustig wennen en zorg je ervoor dat je persoonlijke plan langzaam maar zeker steeds meer ‘eigen’ voelt. Dat maakt het doorvoeren van veranderingen een stuk soepeler.

Deze drukke vrouw wil teveel veranderen in één keer. Dit is geen effectieve time management methode.

Focussen op de onbelangrijke zaken

Heb je het druk en wil je, binnen een korte tijd, zoveel mogelijk doen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je voor jezelf de juiste prioriteiten stelt. Plan hier eventueel een vast moment op de dag voor in, zodat je er iedere dag voor zorgt dat je de focus op de belangrijke zaken legt.

Geen tijd nemen voor ontspanning en plezier

Volle bak knallen, het kan een tijdje heerlijk werken. Je krijgt veel werk gedaan en wordt hierdoor alleen maar gemotiveerd om nóg meer te doen. Zo werkt het echter niet voor iedereen – en ook zeker niet voor lange tijd. Hoe groot de bergen werk ook zijn die je verzet, grote kans dat er steeds nieuwe taken en ideeën bij blijven komen.

Dat kan heel frustrerend zijn en daar kun je op verschillende manieren mee omgaan. Betrap jij jezelf er wel eens op dat je langzaam maar zeker steeds vaker in je pauzes doorwerkt om te proberen het tóch af te krijgen? Ga je standaard als laatste naar huis, of neem je zelfs je vrije dagen en vakanties niet op? Pas dan goed op jezelf.

Als je op de juiste plek zit, kan werken heel leuk zijn. Het is echter wel belangrijk dat je hierin je eigen grenzen bewaakt. Je hebt er niks aan om overspannen of met een burn-out thuis te zitten. Zorg daarom voor voldoende (leuke) ontspanningsmomenten in je werkdagen. Een lekkere kop koffie met één van je collega’s, een blokje om, of een dik verdiend avondje niks. Zo simpel kan het zijn.

Time Management methodes die wél werken

Nu je precies weet hoe het niét moet, hebben we natuurlijk ook een aantal tips die je kunnen helpen om zo efficiënt mogelijk met Time Management om te gaan.

Werken met effectieve ochtendroutines

s’ Ochtends is je brein helder én word je nog niet gestoord door alles wat er gedurende de dag op je afkomt. Maak daar gebruik van!

Houd in de planning van je routines rekening met dit soort extra scherpe momenten. Speel hier tijdtechnisch op in door juist dan de taken op te pakken waarbij je extra focus nodig hebt. Succes gegarandeerd.

Boekentip: Ik heb het boek Miracle Morning zelf nog niet gelezen, maar hij staat (na meerdere aanbevelingen) zeker op mijn to-read lijstje. Ben je hem aan het lezen of heb je hem al gelezen? Laat me in een reactie weten wat je ervan vindt!

Ontbijt tijdens de effectieve ochtendroutine voor het slagen van je persoonlijke plan

Afleidingen verwijderen

Verwijder alle afleidingen om je concentratie gedurende de dag optimaal te houden. Denk hierbij aan binnenkomende e-mails en meldingen vanaf je sociale media. Prik één vast moment per dag, of een paar, waarop je je mailbox en social media kanalen bijwerkt – in plaats van de hele dag door.

Wat ook voor afleiding kan zorgen, zijn spullen. Ga eens lekker opruimen en ‘ontspullen’. Een opgeruimde omgeving zorgt tenslotte voor een opgeruimd brein!

Taken batchen

Batchen is het clusteren van hetzelfde soort taken. Je verwerkt bijvoorbeeld al je post achter elkaar, betaalt al je rekeningen tegelijkertijd of blokt één moment om telefoontjes te plegen.

Een groot voordeel van het batchen van taken is tijdwinst. Je hoeft niet steeds opnieuw op te starten met de taak en bespaart hiermee de opstarttijd. Daarnaast is de voldoening natuurlijk extra groot als je alle taken in één keer af kunt strepen.

Meer handige tips ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang alle praktische P-Plan tips direct in je mailbox!

Liona Appelman

Founder P-Plan | Freelance Grafisch vormgever

Met veel passie en plezier combineer ik mijn ervaringen en interesses in marketing en grafisch vormgeving met coaching en persoonlijke ontwikkeling. Het resultaat is P-Plan: een online cursus over Personal Branding.

Gratis op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Hier helpen we je aan gratis tips, inspiratie en leuke kortingen op de nieuwste e-cursussen.

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens ons privacy statement. Je kunt je altijd uitschrijven.

Reageer

Onze website maakt gebruik van cookies, zodat we jouw beleving kunnen verbeteren. Lees meer in ons Privacy Statement.